Blommor och växter får dig att må bra

Så fort vintern och mörkret börjar ge med sig, vill de flesta börja pynta sina hem med växter. Du vill ta bort den mörka och dystra årstiden, och det görs bäst med blommor i olika färger och gröna växter. Eftersom vädret inte är att lita på under vårens början, även ända in i maj kan det komma aprilväder och frost på nätterna. Därför är det bäst att börja smycka inomhus. Förhoppningsvis tog du in pelargonerna i höstas, så blommorna fått värme under vintern. Nu är det möjligt att de börjat blomma igen, och du vill plantera ut dem direkt. Men var försiktig med det, pelargoner tål inte kalla nätter med frost. Då dör de direkt. Så låt dem stå inomhus i ett soligt fönster ända tills du säkert vet att temperaturen under nätterna ligger på plusgrader. Penséer är även de vackra vårblommor som finns i många olika färger, och de är inte lika känsliga för kyla som pelargoner. Därför är det bäst att börja med att plantera ut penséer och då gärna tillsammans med påskliljor. Påskliljorna håller dessvärre inte lika länge som penséerna. De blommar däremot länge och förökar sig i värmen. De är även vackra att se på, särskilt om du planterar dem i olika färger i större krukor.

Sommarblommor ute

Pelargonerna blommar hela sommaren och på hösten tar du in dem igen. De ska då torka ut mellan vattningarna. Sköter du dem rätt kan du ha dem i trädgården igen nästa år. Plocka bort alla döda blad och blommor, så kommer nya upp hela tiden. Petunia är även den en trevlig sommarblomma som finns i flera olika färger och är tålig i värmen. Den kan du också plantera i större krukor, eller hänga upp som en ampel på uteplatsen. Skaffa gärna större kärl och blanda de vackra sommarblommorna med murgröna och andra gröna växter. Planterar du i vackra grupper är det lätt att byta ut någon växt när den inte mår bra längre. Exempel på trevliga växter att ha är Murklocka som är en hög grön växt som passar perfekt in bland olika färgade blommor som isört, stjärnöga, och fjärillavendel som luktar ljuvligt. Även grupper med trädgårdsnejlika, tagetes, och olika former av nejlika är vackra.

Att köpa blommor

De allra flesta större varuhus har ett urval av de vanligaste vår- och sommarblommorna. Hos en riktig blomsterhandel finns det mycket mer att välja mellan. Där finns även utbildad personal som du kan fråga om hjälp, från allt som gäller plantering, näring och vilken jord du behöver. Även de flesta tillbehör du behöver när du ska plantera finns hos dessa blomsterhandlare, t.ex. spadar, handskar, vattenkannor och mycket mer. Det är väldigt roligt att plantera blommor, det finns inga måsten, utan du planterar precis utifrån din egen fantasi. Inget är heller rätt eller fel, huvudsaken är att du trivs med dina planteringar, och vill sitta och njuta av dina färgglada krukor fulla med blommor. När du planerat färdigt är det gott med en kopp kaffe och bara njuta av det du åstadkommit.