De flesta älskar blommor och ser fram emot våren. Då börjar det äntligen att pirra i våra gröna fingrar. Redan i januari kan du börja att så fröer inomhus i små krukor. Då blir de tillräckligt stora när nattfrosten är slut och kan planteras ut. Har du balkong som du vill smycka med blommor i olika färger planterar du dem där. Har du trädgård eller utomhusplats planterar du ut dem där. Både ute och inne kan du ha krukor i olika storlekar och former. I större trädgårdar kan du plantera i redan befintliga rabatter och i odlingspallar.

När du planterat färdig kan du sätta dig ned, ta en fika och logga in på en mobilapp från iGame och titta efter vad de erbjuder för spännande spel. Varför inte spela några rundor medan du njuter av din nya blomsterprakt. Har du turen på din sida kan du köpa lite fler blommor eller något annat som passar in på balkongen eller i trädgården.

Att så eller köpa blommor

Du väljer själv om du vill plantera eller köpa färdiga växter i en blomsterhandel. Eller varför inte variera. Så fort våren kommer tar blomsterhandlarna in trevliga vårväxter som till exempel penséer, pelargoner och petunior. Alla dessa tre finns i vackra färger, men pelargoner är känsligare mot frost än de andra två. Därför bör du vara försiktig och inte ha för bråttom att plantera ut blommor. Blomsterhandlarna har utbildad personal som du kan rådfråga och där finns bra redskap för plantering, som förpackningar med olika jordsorter med mera. Här hittar du också bär, buskar och häckväxter. Det är avkopplande att besöka en handelsträdgård, ströva omkring där och få förslag på underbara växter. De större handelsträdgårdarna säljer också utemöbler, gräsklippare och andra saker du kan pynta din balkong eller trädgård med.

Pynta med blommor ute

Det är alltid snyggt att plantera blommor i olika färger och storlekar i en vacker kruka. Du kan köpa krukor hos en blomsterhandel eller på en loppmarknad och måla dem i färger som passar in till de blommor du tänkt plantera i dem. Det är väldigt roligt att göra egna vårplanteringar i olika färger, till exempel en ljusrosa kruka som har blommor i olika rosa färger. Att ha blommande växter i många olika färger piggar upp både ung som gammal. Därför mår i stort sett alla mycket bättre när våren närmar sig, när träden och gräset grönskar, och ängarna pryds med underbara färger. Det är också snyggt att plantera blommor i olika storlekar och färger, tillsammans med gröna växter. Murgröna är en perfekt växt att ha i en grupp. Den växer på längden, så du kan låta den slingra runt blommorna. Murgröna är också en tålig växt som inte är känslig mot minusgrader. I krukorna kan du även lägga ner stenar, kottar och annat som går att hitta i naturen. Blomsterhandlarna brukar sälja pinnar med fjärilar, flaggor och välkomstskyltar på. Om du har en stor och hög kruka vid ingången är det trevligt med en skylt som det står ”Välkommen” på. Om det finns hål i krukans botten behövs inga lecakulor, men det finns inga hinder för att ha det. Jorden både dräneras bra och drar åt sig fukt av lecakulor.

Om du har balkong eller uteplats i soligt läge, där solen ligger på hela dagarna bör du inte plantera blommor som behöver mycket vatten. Det är lätt att glömma bort att vattna regelbundet och då dör blommorna fort. Ta det säkra före det osäkra och plantera blommor som tål mycket sol där. Vilka blommor som passar var kan du antingen fråga personalen på en blomsterhandel, läsa i magasin eller söka på nätet om. Många som har växter som intresse bloggar om det, och vissa svarar på dina frågor eller har diskussioner på sin blogg.

Pynta med blommor inne

Även under sommaren är det fint med blommor inomhus. När du är ute kan du plocka vilda blommor och ha i vaser lite varstans hemma. Dessa är lätta att byta ut när de vissnar.