Om du har tillgång till balkong, en mindre eller större plats att odla utomhus, kan du så i rabatter eller i odlingspallar. Efter den långa, mörka vintern är det helt plötsligt dags att pynta balkongen eller trädgården med blommor i alla dess färger. Vissa tycker om att köpa färdiga blommor och plantera, medan andra vill så fröer på våren. När fröerna vuxit upp till vackra blommor kan du till exempel ta upp några och ha i en vacker vas. Det är inte heller särskilt svårt att så och odla sommarblommor, det är faktiskt enklare än grönsaker. Du köper en liten påse med frö och innehållet blir till massor av vackra blommor. Det är viktigt att du har korrekt jord, vattnar ordentlig och planterar så solen lyser på sådden. Ju värmare det blir desto fortare växer fröerna, och snart ser du små gröna skott som tränger upp i jorden.

Förodla inomhus

Vill du lyckas bättre med dina sommarblommor är det bästa att förodla dem, och det även om det inte behövs. Det är bland annat bra för skydd som snigelangrepp, och smidigt när blommorna ska planteras ut. Har du ett växthus, är det perfekt att förodla där. Då kommer ljuset in överallt och så även solen. När du förodlar stoppar du ner fröerna i små krukor och låter dem växa upp där, tills de är tillräckligt stora för att planteras ut. Blommorna växer också fortare om de förodlas, än om de planteras direkt i jorden. När det sedan är dags att plantera ut blommorna sätter du bara ner krukorna i balkonglådor, krukor, i odlingspallar eller direkt ner i rabatterna.

En annan fördel att förodla växter, är att du kan börja blomstersäsongen tidigare. Det är roligt att använda små krukor hemma och plantera frön i. Då får de gro i lugn och ro i varm miljö, bara du ser till så att de mår bra. Du kan så annueller som är ettåriga blommor, de blommar hela sommaren och vissnar på hösten. Nästa år sår du bara nya, sedan kan du så perenner, fleråriga växter som till exempel pioner. Dessa växter återkommer varje år på samma ställe där du planterat dem. Perfekt för dig som vill ha samma blommor år efter år och även prova att så nya blommor att komplettera med till nästa år.

Alla blommor ska givetvis inte sås vid samma tillfälle, de ska sås beroende på hur lång tid det tar att utvecklas. En annan sak som är viktig är hur frostkänsliga blommorna är. Sverige är indelat i flera olika växtzoner, så vilken zon du bor i är något du bör ta reda på innan sådd. Penséer går bra att så i januari, blommorna överlever i några minusgrader och de kan planteras ut ganska tidigt på säsongen. Även jätteverbena går bra att så i januari, det beror på att den har en lång utvecklingstid.