När du kommer hem med en färdigköpt växt innehåller den väldigt mycket rötter och behöver planteras om. Om det är en växt som växer fort bör du även använda en större kruka och mer näringsriktig jord. Gödsla efteråt och sköt om din nyplanterade växt, så du vet hur du den vill bli behandlad. Något du snart får bekräftelse på genom att den blommar extra fort. Däremot behöver inte stora grupper och amplar som är färdigplanterade planteras om. Det är viktigt att inte använda gammal jord som blivit kvar från året innan. Köp alltid ny jord, för den näring som finns kvar i jorden från föregående år, finns inte kvar.

Bra jord

Oavsett om du sår eller planterar bör du ha jord som inte enbart består av torv. Den bör innehålla grov sand, lera, lecakulor och gärna barkmull. Det smidigaste är att köpa färdigblandad jord som finns att köpa hos växthus och blomsterhandlare. Gör du det vet du att jorden innehåller alla ämnen dina växter behöver.

Varför inte ta en paus från planteringen en stund, göra lite kaffe eller te och logga in på Unibet för att se vad de erbjuder? Där kan du spela på några roliga casinospel medan du dricker ditt kaffe, och har du turen på din sida kanske du vinner lite extra pengar till fler växter.

Näring

Det är väldigt viktigt att du ger dina nyplanterade växter näring regelbundet. Ju mer du vattnar desto fortare tar näringen slut. Om du häller flytande näring i vattenkannan du vattnar med glömmer du inte bort det, och växten får näring regelbundet. För de växter som ska fortsätta blomma och växa fram till hösten är det bra om du ger växten näring i vattnet ända fram till hösten.

Vattning

För att veta att sommarblommorna du planterat får tillräckligt med vatten stoppar du ner ett finger i bit ner i jorden. Om ditt finger blir jordigt, då har du lyckats bra. Växterna mår bäst av att vattnas på morgonen, om du hinner. Krukorna du planterar i behöver inte ha hål, men lägg gärna ett lager lecakulor i botten. När du har krukorna ute bör de stå under tak, annars fylls de med vatten, rötterna dränks och de får inget syre. Då börjar växterna sloka för att senare dö för tidigt.

Val av växter

Om du väljer att köpa växter hos en blomsterhandel ska du välja dem som har flest knoppar. Skulle du köpa med dig växter med färdigvuxna blommor är det bra om du klipper ned dem. Efter det planterar du om den och de blir då både större och kraftigare. Tänk även på vart växterna trivs bäst, i solen eller i skuggan? Det är viktigt att du tar reda på det innan du planterar dem. Det finns inget som talar för att vissa växter eller blommor trivs bättre tillsammans med en särskild växt. Men det finns växter som kräver mer plats för att de växer fortare än andra och då får de som växer sakta inte lika mycket plats.

Om du ska plantera växter i en och samma kruka, bör du tänka på om de behöver lika mycket vatten och sol. Resultatet blir inte perfekt om du sätter ihop en växt som älskar skugga, med en som vill ha mycket sol. Samma sak gäller med växter som vill ha mycket vatten, plantera inte gärna dem tillsammans med en växt som vill ha torr jord.